5 tips som garanterat sänker din elkostnad

sänk din elkostnad

Elkostnaden är en av de stora utgifterna i ett hushåll. Men genom några enkla åtgärder kan du sänka din elförbrukning och spara flera tusen kronor per år samtidigt som du gör miljön en stor tjänst. Nedan listar vi några av de absolut enklaste åtgärderna som man kan göra i sitt hem för att sänka sin elkostnad.

1 . Sov bättre och spara pengar

Enligt läkaren Christopher Winter som också är forskare inom sömn, är den optimala temperaturen i sovrummet mellan 16 – 19 grader. Han förklarar i en artikel i Huffington Post att sömnen påverkas negativt om temperaturen understiger 12 grader eller överstiger 24 grader. Så genom att sänka temperaturen några grader på natten sparar du inte bara pengar utan sover dessutom garanterat bättre!

2. Laga mat på rätt sätt

Köket är en av rummen i ett hushåll som slukar mest energi. Vid matlagningen är det inte ovanligt att man har både ugnen, hällen/spisen och fläkten igång samtidigt. Det är oftast oundvikligt men genom att optimera sina matlagningsvanor kan man ändå minimera kostnaden. Om man inte har en induktionshäll som känner av kastrullens storlek så ska man välja plattor som är lika stora som kastrullen och använda lock. Med ett lock på kastrullen kan man ibland även skippa fläkten då locket gör att den mesta fukten kondenseras tillbaka ner i kastrullen. Om fläkten inte suger ut den varma luften blir resultatet att värme tillförs istället rummet.

3. Undvik Stand-by

En garanterad el-tjuv är våra elektronikprylar som lämnas igång på stand-by läge. Det många inte vet är att de fortfarande drar ström även om de inte är igång. Investera därför i smarta pluggar som gör att du kan stränga av strömmen i ett visst eluttag med ett knapptryck i mobilen.

4. Byt till lågenergilampor

Gamla glödlampor drar betydligt mer el än t.ex. nya LED-lampor.  Lågenergilampor och LED-lampor finns idag i många olika utformningar och är betydligt snyggare än de var förr. De har dessutom mycket längre livslängd.

5. Att tänka på kring vitvaror

Äldre vitvaror drar garanterat mer energi än nya och vid ett köp är det viktigt att titta på energimärkningen. Men om du inte har möjlighet att uppgradera dina vitvaror finns det ändå en hel du kan göra.

Tänk på att frosta av din frys regelbundet och undvik att ställa in varm mat i kylen då det går åt stora mängder energi för kylen att återställa den förinställda temperaturen. Se också till att kylen och frysen är inställd på rätt temperatur. Rekommendationen för båda matvaror och elförbrukningen är +5°C i kylen och -18°C i frysen. Försök att hålla dörrarna öppna endast korta stunder och se till att de sluter tät.