Privatekonomi – att investera i solceller

Privatekonomi – att investera i solceller

För den privata ekonomin är långsiktiga investeringar ofta något av en självklarhet. Men okunskapen i Sverige kring solceller gör att många tyvärr fortfarande går miste om en av de mest säkra investeringar som finns.

Idag är solceller mycket prisvärda och tekniken har blivit smartare och effektivare till följd av den ökande volym solceller som producerats i världen. En solcellsinstallation är ingen kostnad utan en investering som börjar betala sig redan efter dag 1. Livslängden för en solcellsanläggning är på ca 30 år, ofta längre, men betalar sig tillbaka redan efter 8-15 år beroende på bl.a. anläggningens utformning, komponenter man valt m.m. En investering i solceller är en säker investeringen då den innebär en garanterad avkastning. Det som skiljer solceller från andra investeringar är att det är omöjligt att förlora på en solcellsinvesteringen. Så fort solen går upp på morgonen vet du att du tjänar pengar utan att behöva lyfta ett finger!

Så mycket kan du spara

Du sparar ca 15 000 kr/år
Solceller producerar elen du förbrukar och som du annars skulle betala för till elbolagen. Ovan visas den årliga elkostnaden för enfamiljshus som har en årsförbrukning på 12 000 kWh och en anläggning med en produktion som täcker ens årsförbrukning.

Du tjänar in ca 12 procent/år
Återbetalningstiden för investeringen i solceller är ca 10 år beroende på bl.a. anläggningens utformning, komponenter man valt m.m. Detta innebär att den årliga avkastningen är ca 12 procent per år. Därefter är all din förbrukade el i princip gratis.

Fastighetsvärdet ökar med ca 14 procent
Flera undersökningar har visat det mäklare länge indikerat – att solceller på taket ökar fastighetsvärdet. Enligt undersökningen från Sveriges lantbruksuniversitet ökar fastighetsvärdet i snitt med 14 procent. Läs hela rapporten här.

Kör bilen kostnadsfritt
Elbilar blir allt vanligare och nästan alla bilmärken har idag minst en elbil eller hybridbil i budgetklass. Med en solcellsanläggning kommer du att kunna tanka din bil med gratis el.