När ska du välja att montera solceller på marken?

Solceller monterade på marken med gräs och rosa blommor som växer framför

När det kommer till att producera egen förnybar energi genom solceller, står många inför beslutet om var man ska placera dem. Traditionellt är takmonterade solceller det mest populära valet, men ibland kan det vara bättre att placera dom på marken.


Här är några skäl till varför du bör överväga att montera solpaneler på marken och när det kan vara det bästa alternativet för dig:

1. Optimal placering och riktning

Solceller på marken ger dig möjlighet att optimera placeringen och riktningen för att maximera solinstrålningen. Du kan enkelt justera panelernas vinkel och position för att få bästa möjliga utbyte under hela dagen.

2. Mindre skuggning 

Markmonterade solceller har oftast färre problem med skuggning än takmonterade. Har du ett tak som vetter mot norr eller skuggas av träd? Då kan markanläggning vara ett alternativ. Solceller på marken kan placeras så att de undviker skuggade områden och därmed ökar också energiproduktionen.

3. Solceller, estetik och arkitektur

Solceller monterade på tak kan avsevärt förändra husets karaktär. Om du vill bevara husets arkitektur kan solceller vara ett alternativ eftersom de inte förändrar byggnadens utseende eller estetik på samma sätt som takmonterade paneler.

4. Ditt tak funkar inte med solceller

Solceller har en minsta livslängd på ca 30 år. Om du har ett äldre tak men av någon anledning vill vänta med att byta kan mark monterade solceller som inte är beroende av taket vara fördelaktigt.

5. Ditt hus behöver ett bygglov

Oftast behöver man inte bygglov när man ska installera solceller vare sig det gäller en tak- eller markanläggning. men om du bor i ett hus med särskilt kulturhistoriskt värde eller ett område med kulturhistoriskt bevarande program kan en markanläggning vara ett alternativ.

6. Skalbarhet och flexibilitet 

Om du planerar att utöka din solcellsanläggning i framtiden är markmonterade system enklare att bygga ut och anpassa än takmonterade.

7. Fördelaktig för större markområden 

Om du har tillgång till större markområden kan markmonterade solceller vara en idealisk lösning för att täcka ditt energibehov och även sälja överskottet till elnätet.

8. Bättre ventilation 

Markmonterade solceller har normalt sett bättre ventilation, vilket bidrar till att bibehålla deras effektivitet och livslängd.

9. Enklare underhåll

Men har du ett mycket svåråtkomligt tak kan solceller placerade på marken vara det enklare alternativ för att komma åt dem för rengöring och underhåll. Du slipper klättra på taket eller använda specialutrustning.

Så när ska du välja markmonterade solceller?

Om du har tillgång till markyta, vill ha bättre kontroll över panelernas position och riktning, föredrar enklare underhåll och vill undvika påverkan på ditt tak, kan markmonterade solceller vara det bästa alternativet för dig. Det är en kostnadseffektiv och effektiv lösning för att dra nytta av solenergi och minska din klimatpåverkan.

Oavsett vilket alternativ du väljer, hjälper vi dig gärna för att få en skräddarsydd solcellsanläggning baserat på dina specifika behov och förutsättningar. Kontakta oss för mer information. 

Vill du veta mer?

  • Läs mer om solceller på marken för privatpersoner.
  • Är du företagare och vill installera solceller? Läs mer här.
  • Är du anmält intresserad av solceller? Lär mer om solceller på vår solcellsguide.

Vill du dela artikel?